Kot Antwerpen Akot.be
Antwerpen 2000
 

Akot in de pers.

A-kot bij TV Een Volt
Akot bij TV EenA-kot in het Nieuwsblad
Korting op studentenkotenA-kot in het Laatste Nieuws
BrandveiligheidA-kot in De Standaard
Verhuring 

Huisbazen geven korting op studentenkoten

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140825_01232291 (26/08/2014)

Akot in het nieuwsblad
Voor het eerst zien verhuurders van studentenkamers in Antwerpen zich verplicht om hun prijzen te laten zakken. Het is eind augustus en er staan nog honderden koten te huur. Vooral buiten de studentenbuurt is het 'een ramp voor investeerders'. Antwerpen telde vorig academiejaar meer dan 44.000 studenten, van wie er 7.500 op kot zaten. Traditioneel start de zoektocht naar een studentenkamer al in mei of juni, maar hoe langer hoe meer studenten stellen die uit. Niet zo in Leuven en Gent, maar dus wel in Antwerpen, waar het aanbod aan koten ruim geworden is. Te ruim, zo blijkt, want honderden koten staan eind augustus, een maand voor de start van het nieuwe academiejaar, nog leeg.

"Ik hoor dat het vooral op de B-locaties een ramp is", zegt Vital Maas, die met Akot een negentigtal studentenkamers verhuurt. B-locaties zijn volgens Maas alles buiten de vierhoek Meir - kleine tunnel - Leien en Schelde, alles buiten de 'echte' studentenbuurt. "Men heeft massaal 'luxueuze' koten bijgebouwd die men probeert te verhuren tegen hoge prijzen, 500 euro voor een kamer. Tja, dan kun je niet anders dan aan leegstand lijden. Studenten willen nu eenmaal nog steeds op de A-locaties zitten. Ik zeg altijd tegen ouders: Hebt u liever dat uw dochter overdag door Antwerpen fietst, of 's nachts? Ik bedoel daarmee: je kunt wel een kot vlakbij de campus nemen, op een B-locatie, maar 's avonds gebeurt het allemaal op de Waagnatie en de Ossenmarkt. Dat hoort bij het studentenleven. Dan heb je toch beter een kot dat daar in de buurt ligt, zodat je 's nachts niet door onveilige straten moet.' .

Veel veranderd
Dat beaamt Bas Martens, manager van Xior en verhuurder van bijna 400 studentenkamers op A-locaties. 'Ik zou niet investeren in een kot op een B-locatie. Daar is gewoon minder vraag naar.' Zelfs de binnenstad zit op haar maximum, zegt Martens. Hij heeft dan ook de huurprijs van een vijftigtal kamers 'met tien procent verlaagd'. Ook ­Vital Maas zag zich verplicht om dat te doen. Een kamer die hij het afgelopen academiejaar nog verhuurde voor 400 euro, zal nog 350 euro per maand kosten. 'De concurrentie is zwaarder, het aanbod meer dan groot genoeg.' .

'De koten op B-locaties zullen enkel vlot verhuurd raken als de stad streng controleert op de oudere koten en de rotte appels er uit gaan. Zo lang in feite iedereen maar wat kan doen, blijft iedereen naar die A-locaties gaan', zegt Geert Hennissen, van Kot2Let, met zo'n 70 studentenkamers in portefeuille. .

Onlangs kondigde schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open VLD) aan dat de stad aan een reglement voor koten werkt. Er is in heel korte tijd veel veranderd. 'Voordien mocht je als student blij zijn als je een kot vond', zegt Geert Hennissen. 'Nu mag een huisbaas blij zijn als een student uberhaupt zijn kot wil huren.
 
Quick links:
Kot of studentenkamer te huur in Antwerpen Studentenkamer zoeken op de kaart Studentenkamer of kot zoeken


Deel deze pagina:

Kot Antwerpen te huur op Facebook
Kot Antwerpen te huur op Google

Kot Antwerpen te huur op Foursquare


Welcome A-kot Admin 
 
© Akot.be 2014